Premiär för dokumentär om Funkissommar

Fredag 29 juli släpps ”Funkissommar – en dokumentär om allas lika värde”. Det är en av sommarens många kostnadsfria aktiviteter som erbjuds för personer med funktionsnedsättning, men just dokumentären vänder sig till alla.

Dokumentären handlar om hur en liten festival för personer med funktionsnedsättning, blev till ett unikt arbete för allas lika värde. Så väl artister som deltagare berättar om vad tidigare sommaraktiviteter har betytt för dem. 

Funkissommar startades 2018, när Förvaltningen för sociala insatser i Örebro kommun för första gången anordnade en kostnadsfri sommarfestival för personer med funktionsnedsättning. Det har varit stort fokus på dans och musik och många etablerade artister har sedan dess gästat de olika aktiviteterna. En av de som varit med sedan starten är artisten Boris René. Men även andra kända namn som Carola, Jon Henrik Fjällgren och Charlotte Perrelli har genom åren gästat Funkissommar.

Under de två senaste åren har aktiviteterna varit tvungna att ersättas med en digital show på grund av coronapandemin, men 2022 var det äntligen dags att ses live igen. Några aktiviteter är dock fortfarande digitala – så som dokumentären som nu släpps på Örebro kommuns Youtube och på orebro.se/funkissommar.

– Jag tänker och tror att alla människor mår väldigt bra av ett sammanhang. Man mår bra av att få träffas och få göra saker ihop. Just det är Funkissommar ett exempel på, där olika människor möts men vi är överens om att vi alla är lika mycket värda. Förhoppningen är att den här dokumentären ska ge en bild av hela arbetet kring Funkissommar och hur olika personer har bidragit på sitt sätt, berättar Charlotte Ollward, kulturpedagog. 

Total
0
Shares