Örebro blir ett kreativt nav under OPENART 2022

En guidad visning från 2019 där besökare fick fördjupning om Ulrika Sparres konstverk I Have Achieved Nothing Until I Found Myself

Alla är välkomna till OPENART 2022, Skandinaviens största utomhusbiennal där samtidskonst från hela världen kan upplevas både utomhus och inomhus utan entrébiljett. En temporär konstutställning som tar över centrala Örebro med konst och program som aktiverar och engagerar besökare i alla åldrar.

Det har gått tre år sedan samtidskonsten senast pockade på uppmärksamhet i Örebro. Med två somrars uppehåll är förväntningarna större än vanligt inför årets OPENART, den åttonde i ordningen. Inbjudna jurygrupper har tillsammans med OpenArt gjort årets urval av 64 konstnärer, representerade från sex världsdelar. Under sommaren blir Örebro en konstarena där konstnärer får utrymme att uttrycka sig och där spontana möten mellan besökare, konsten och staden sker. Utställningen invigs på Järntorget, lördagen den 18 juni kl. 13-14.  

Programutbudet

Som besökare är Järntorget platsen att börja sitt besök på. Där hittar du utställningsvärdar, gratis utställningskartor, försäljning av guidebiljetter och kreativ programverksamhet i anslutning till OpenArts skaparverkstad. Det är även startplatsen för guidningar.

Under sommaren erbjuds dagligen guidade visningar. Visningar på svenska, engelska, enkel svenska, arabiska, svenskt teckenspråk och syntolkning erbjuds på utvalda datum. Det finns också möjlighet att boka en privat gruppbokning. För fritids, förskola och skola kan pedagoger boka konstvisningar inför skolstarten eller ladda ner lärarhandledning som underlag för undervisningen. 

Vi ser fram emot att kunna erbjuda fler möjligheter till samtalet om konsten och den tematik som vi ser i årets konstnärskap – säger Elin Persson, enhetschef på OpenArt

Det erbjuds ett brett programutbud och mer information om hela sommarens program och länk till biljettförsäljning för guidningar finns på openart.se

Nya utställningsplatser

Runt om i centrala Örebro hittas i sommar ett 80-tal konstverk och performances, och under 2022 har utställningsområdet expanderats till att även inkludera delar av Stadsparken och Wadköping. Stor del av årets konst presenteras utomhus men det kommer också erbjudas utställningsytor inomhus. I Vågen Gallerians nedre plan finns ett stort utställningsrum där konst från världens hörn samlas. Här kommer även skapandeworkshopen Konststaden att hålla till där besökare tillsammans får utforma platsen genom att bygga egna konstverk och hus i kartong.

I Örebro konsthalls nya lokaler och inne på Kulturkvarteret kommer konstverk ställas ut och även skapande och konstnärssamtal erbjudas under sommaren. Konst hittas även inne i Nikolaikyrkan, Galleria Oscar C, Krämaren och på Konsthantverkarna. 

Välkomna till konststaden Örebro 18 juni – 4 september.

Total
0
Shares